Kies de juiste verf voor je buitenklus

De keuze van de juiste verf is cruciaal als je buiten aan de slag gaat. Het weer heeft namelijk flinke invloed op het eindresultaat en de levensduur van je schilderwerk. Zo zijn er verven die beter bestand zijn tegen UV-straling, vocht en schimmel. Brantho Korrux 3in1 is bijvoorbeeld een sterke optie die roestwerend werkt, grondverf, lak en roestbescherming combineert en beschikbaar is in allerlei RAL kleuren. Dit maakt het een veelzijdige keuze voor metaal en houtwerk buiten.

Naast Brantho Korrux 3in1 zijn er nog meer factoren die je keuze beïnvloeden. Denk hierbij aan de ondergrond, de afwerking die je voor ogen hebt en hoe blootgesteld het oppervlak zal zijn aan de elementen. De glansgraad speelt ook een rol; hoogglansverven zoals sigma s2u allure gloss zijn bijvoorbeeld erg duurzaam en makkelijk schoon te houden, ideaal voor kozijnen en deuren die je wilt laten stralen.

Het assortiment aan buitenverven is breed. Van hoogglans tot matte afwerkingen en van transparante beitsen tot volledig dekkende lakken. Elk product heeft zijn eigen specifieke eigenschappen en toepassingen. Informeer altijd goed naar de beste optie voor jouw specifieke situatie om teleurstellingen te voorkomen.

Voorbereiding is het halve werk

Voordat je de verfkwast in de hand neemt, is het belangrijk om je oppervlak goed voor te bereiden. Een schone, droge en vetvrije ondergrond zorgt ervoor dat de verf beter hecht en je een strakker resultaat krijgt. Bij oudere lagen verf kan het nodig zijn om te schuren of te ontvetten. Ook hier geldt: een goede start is het halve werk.

Wat betreft gereedschap kun je denken aan schuurpapier, kwasten, rollers en ontvetter. Kies gereedschap van goede kwaliteit; dit werkt niet alleen prettiger, maar draagt ook bij aan een mooier eindresultaat. Zorg dat alles klaarligt voordat je begint, zodat je tijdens het schilderen niet voor verrassingen komt te staan.

Aan de slag met schilderen

Als alles voorbereid is, kan het echte werk beginnen: het schilderen zelf. Begin met het aanbrengen van een primer als dat nodig is, gevolgd door de eerste verflaag. Afhankelijk van de verfsoort en het gewenste resultaat, breng je één of meerdere lagen aan. Let goed op de droogtijd tussen de lagen door; geduld is een schone zaak bij schilderwerk.

Werk systematisch en begin bijvoorbeeld bovenaan bij kozijnen of deuren om druipers op al geschilderde delen te voorkomen. Met sigma s2u allure gloss bijvoorbeeld, zorg je voor een strak en glanzend resultaat dat lang meegaat en bestand is tegen diverse weersomstandigheden.

Tips om langer van je schilderwerk te genieten

Eenmaal goed aangebracht wil je natuurlijk zo lang mogelijk genieten van je harde werk. Daarom is onderhoud belangrijk. Maak schilderwerk regelmatig schoon met een milde reiniger om aanslag en vuil te verwijderen. Inspecteer daarnaast jaarlijks het schilderwerk op beschadigingen of barsten en repareer deze waar nodig om problemen in de toekomst te voorkomen.

Een ander belangrijk punt is om niet te besparen op kwaliteit van verf; duurdere verven zoals Brantho Korrux 3in1 of sigma s2u allure gloss kunnen in eerste instantie meer kosten, maar betalen zich vaak terug in levensduur en onderhoudsgemak. Een investering die op lange termijn loont.

Veelgemaakte fouten bij buiten schilderen

Een klassieke fout is het negeren van de weersverwachting; regen kan vers aangebracht schilderwerk ruïneren. Ook wordt vaak niet genoeg tijd genomen voor het voorbereiden van de ondergrond, waardoor de verf niet goed hecht. En onthoud: goedkoop is vaak duurkoop. Bezuinigen op materialen kan leiden tot minder resultaat en meer werk op lange termijn.

Let ook op het gebruik van de juiste technieken: te veel verf leidt tot druipers, te weinig tot een slechte dekking. Neem de tijd om jezelf te informeren over de juiste technieken of schakel eventueel een professional in als je twijfelt.